text.skipToContent text.skipToNavigation
HU
Choose your Language

Rögzítő csapok

Bejegyzések / oldal
24 / 37 bejegyzés
 • Bejegyzések / oldal
  24 / 37 bejegyzés

  Rögzítőcsapok és reteszelőcsapok a norelemtől

  A rögzítőcsap – a gyakorlatban gyakran reteszelőcsapnak is nevezik – egy szabványosított reteszelő egység, amely mozgatható gépelemek meghatározott pozícióban történő rögzítésére vagy indexelésére használható.

  03000_Arretierbolzen_SEOA rögzítőcsapok és a reteszelőcsapok felépítése

  A klasszikus rögzítőcsap húzógombbal vagy húzógyűrűvel rendelkezik. A rögzítő stift egy mechanizmuson keresztül húzódik ki a megfelelő ellendarabból. Ily módon a dugaszolható csatlakozások gyorsan és egyszerűen rögzíthetők és oldhatók.

  A rögzítőcsapok és a reteszelőcsapok működése

  A rögzítőcsapok egy vezetőből állnak, benne egy csappal. A fogantyú meghúzásakor a csap a vezetőbe kerül, és a mozgó rész helyzete megváltozhat. A kívánt pozíció elérésekor a húzás megszűnikd, és a reteszelőcsap rögzíti a mozgó alkatrész helyzetét. A reteszelőcsapok ellenállnak a legerősebb keresztirányú erőknek. Csak a felhasználó kézi beavatkozása változtatja meg a rögzítési helyzetet.

  A rögzítőcsap segítségével lehetőség van egy fixen beépített alkatrész és egy mozgó alkatrész közötti alakzáró kapcsolat feloldására. Ez a húzógomb vagy a húzógyűrű kézi működtetésével, távműködtetéssel vagy pneumatikus vezérléssel történik – ez a továbbfejlesztés, amely új mércét állít fel az automatizálásban. A reteszelőcsapokat ott használják, ahol meg kell akadályozni az oldalirányú erők miatti helyzetváltozásokat.

  A reteszelőcsapok és a rögzítőcsapok alkalmazási területei

  A norelem rögzítőcsapjai számos kivitelben kaphatók. Így a rögzítőcsapok az alkalmazások széles körében használhatók:

  • Lengő és forgó eszközök rögzítése
  • Ütköző pozicionálása
  • Magasságállítás
  • Alkatrészek gyors szétválasztása

  A norelem rögzítőcsapjai rendkívül robusztusak és tartósak. A minőségellenőrzés során kiemelt figyelmet fordítanak a precíz futásra és a végállásban a tökéletes reteszelésre. A csapok ilyen minősége garantálja a gyakorlatban a zökkenőmentes működést.

  A reteszelőcsapok és rögzítőcsapok különböző típusai

  A norelem rögzítőcsapjai számos kivitelben kaphatók. Az acél változatok mellett különösen jó minőségű, rozsdamentes acélból készült rögzítőcsapok állnak rendelkezésre.

  Különböző alakjelölések írják le a rögzítőcsapok apró eltéréseit: Léteznek menetbiztosítóval ellátott modellek, meghosszabbított rögzítő stifttel, rövid változatok, rögzítőcsapok vékonyfalú alkatrészekhez, ECO változat, rögzítőcsapok reteszeléssel, elfordulás elleni védelemmel és letöréssel, reteszelő jellel, vállal és anélkül, valamint ütközővel és anélkül.

  Ezenkívül a norelem kiváló minőségű prémium és precíziós rögzítőcsapokat kínál hengeres vagy kúpos rögzítő stifttel, pneumatikus reteszeléssel és letöréssel. A letörés lehetővé teszi a csap automatikus kioldását az egyoldali keresztirányú erők hatására.

  A norelem pneumatikus rögzítőcsapja új mércét állít fel az automatizálásban. Működtetése sűrített levegővel történik. A visszaállítás a levegőellátás leválasztásával történik. A pneumatikus rögzítőcsapok például órajeles gyártási rendszerekben vagy összeszerelő létesítményekben, valamint olyan biztonsági vonatkozású alkalmazásokban használják, amelyek nem teszik lehetővé a kézi nyitást.

  Bizonyos területeken, ahol a rögzítő stift nem ütközhet, menetbiztosítóval ellátott rögzítőcsapok állnak rendelkezésre. A menetbiztosító segítségével a beépítési mélység pontosan illeszthető a meglévő alkatrészekhez, így nincs szükség rögzítésre.

  A reteszeléssel ellátott modellek olyan alkalmazásokra alkalmasak, ahol el kell kerülni a rögzítőcsap nem kívánt elmozdulását. Lenyűgöznek a könnyű kezelhetőségükkel. A reteszelés egy nyomógomb megnyomásával történik; a piros nyitógomb lehetővé teszi a rögzítési helyzet praktikus oldását és megváltoztatását.

  Egy másik megoldás az elfordulás elleni védelemmel ellátott norelem rögzítőcsap, amely finom vagy durva menettel is kapható. A speciális biztosító biztosítja, hogy a csavar helyzete a hüvelyhez képest ne változzon. A letörés lehetővé teszi a reteszelőcsap automatikus kioldását az egyik oldalon lévő oldalirányú erők hatására. A csavar meglazítása a csavaron lévő jelig lehetővé teszi a letörés 60°-os raszterfuratban történő elforgatását.

  A távműködtetésű rögzítőcsapok optimális megoldást jelentenek nehezen megközelíthető beépítési helyeken, ahol a kezelés nehézkes, vagy ahol ergonómiai és biztonsági okokból távvezérlés szükséges. A rögzítőcsap és a kezelőoldal közötti csatlakozás Bowden-huzalon keresztül történik. A rögzítőcsap és a működtetőelem kombinációja egy teljes rendszert alkot, amely számos alkalmazáshoz használható. A működtetőelem alternatívájaként a mellékelt csavaros szorító (Ø5 x 7 mm) használható egy egyedi működtetőelem rendszerbe való integrálására.

  A kúpos rögzítő stifttel ellátott precíziós rögzítőcsapok optimális kombinációt alkotnak a gyors pozicionáláshoz és rögzítéshez. A rögzítőcsap és a foglalat precíz kivitelezésének köszönhetően két elem egymáshoz csatlakoztatásakor magas szintű ismétlési pontosság érhető el.

  A vásárlók különféle kombinációs lehetőségeket is kínálnak a fejváltozatokhoz: gomba alakú markolatok, T-markolatok, L alakok, gomba alakú markolatok távműködtetéssel, gyűrűk, gömbmarkolatok és ötágú csillagmarkolatok állnak rendelkezésre.

  Alapvetően a sorozat összes rögzítőcsapja 24-134 mm-es szabványos csaphosszúsággal és 3-25 mm-es csapátmérővel kapható. A rögzítőcsapokon kívül a norelem a következő tartozékokat kínálja: "