text.skipToContent text.skipToNavigation
HU
Choose your Language

03000

norelem rögzít – 03000

      
A norelem 03000 termékcsoportja tizennégy kategóriába sorolható:
• rugós nyomótagok
• golyós bekattanózárak, mágneszárak
• ütközők
• rögzítőcsapok
• záróreteszek, békaszájszorítók
• felfogócsapok
• pozicionáló elemek és rendszerek
• központosító szorítók, szorítótüskék, alakos befogók
• golyósretesz-csapok
• tartozékok rögzítőcsapokhoz, záróreteszekhez és golyósretesz-csapokhoz
• párhuzamos alátétek és rendszerek
• horonycsapok pozicionáláshoz
• hengeres stiftek, reteszek, lehúzószerszámok
• rugós oldalnyomótagok

       

Rugós nyomótagok

47 termékcsaláddal ez a kategória a legnagyobb a 03000 szabványalkatrész-rendszer közül. A rugós nyomótagokon kívül megfelelő szerelőkulcsokat, pozicionáló darabokat és rugós hüvelyeket is tartalmaz.
A rugós nyomótagok nyomó- vagy lenyomócsapként szolgálnak, és leggyakrabban gép- és szerszámgyártásban használatosak. A mindennapi gyártás során ezek a leggyakrabban használt standard alkatrészek közé tartoznak, ha egy elem gyors rögzítéséről, indexeléséről vagy pozicionálásáról van szó.

A standard kivitelű

 • horonnyal ellátott rugós nyomótagokon
 • belső hatszög kulcsnyílással ellátott rugós nyomótagokon

kívül a kínálatban az alábbiakkal ellátott rugós nyomótagok is találhatók:

      

Golyós bekattanózárak, mágneszárak

A mágneszár esetében két mágneses darabot használnak a zár zárásához. Ez a típusú zár mágneses rendszerrel működik, míg a golyós bekattanózár mechanikus rendszert használ. Itt a golyó a golyóteknőbe kerül, és ezzel bezárja a zárat. Míg a mágneszárat könnyebb használni, a golyós bekattanózárak rendszerint hosszabb élettartammal rendelkeznek.

A mágneszárak és golyós bekattanózárak mellett a norelem kínálata olyan tartozékokat is tartalmaz, mint a rögzítőkonzolok, dupla golyós bekattanózárak és távtartó idomok. A távtartó idom segítségével például növelhető a golyós bekattanózár távolsága.

     

Ütközők

Akár az építőiparban, akár a gépészetben vagy a szerelésben, az ütközők pozicionálási segédeszközként szolgálnak a munkadarabokhoz a legkülönbözőbb területeken. Az ütközők lineáris mozgás vagy egyenletes erőátvitel létrehozására is használhatók. A norelem termékcsalád az ütközőkön kívül 5D munkadarabütközőket, ütközőcsavarokat és egy mozgathat ütközőt  tartalmaz a horonyprofilokhoz.

     

Rögzítőcsapok 

A rögzítőcsapokat, más néven reteszelőcsapokat mozgó gépelemek rögzítésére használják. Használják például a gépészetben, ahol lengő- és forgószerkezetek rögzítésére szolgálnak.

A norelem mindenre kiterjedő választékot kínál, amely különböző csaphosszúságú és csaptmérőjű rögzítőcsapokat tartalmaz. Az alaptest eltérő anyaga azt jelenti, hogy az egyes mérődugattyúk sokféleképpen használhatók, és soha nem szabad gondatlanul megválasztani őket.

Magas hőmérsékleten végzett munka során például rozsdamentes acél fogantyúval ellátott rögzítőcsapot kell használni a műanyag fejű helyett.

Ezenkívül a rozsdamentes acél csapok a legalkalmasabbak kültéri használatra, mivel nagy a korrózióállóságuk.

       

Záróreteszek, békaszájszorítók

A záróreteszek és békaszájszorítók területén a norelem kínálatában különféle reteszelőeszközök találhatók.

Az alaptest anyaga választható, és a következő anyagokra osztható:

 • alumínium
 • rozsdamentes acél
 • sárgaréz
 • acél
 • cink

Az egyszerű záróreteszek mellett zárólemezek is megtalálhatók a termékcsaládok között. Könnyen rögzíthetők az alkalmazáshoz, és könnyen cserélhetők.

    

Felfogócsapok

A norelem felfogócsapjai különféle változatokban kaphatók.

A kivitelek között a felvevő- vagy támasztófelület, az anyag és a kialakítás tesz különbséget. A felvevő- és támasztófelületek lapoltak vagy síkszerűek, a rögzítőcsapok acélból vagy rozsdamentes acélból készülnek.

A csapok lehúzhatóak, vagy golyós rátéttel ellátott rögzítőcsapok. A lehúzható rögzítőcsapok könnyen eltávolíthatók egy lehúzószerszámmal. A golyós rátéttel ellátott felfogócsapok viszont megkönnyítik az illesztési folyamatot, mivel összeilleszthetőek. A beszorulási hajlamot, vagy más néven fiókhatást, amelyet az illesztendő rész ferde felhelyezése vagy a feltoláskor nem a csap tengelyére ható erők okoznak, minimálisra csökkenti a golyós rátét és az azt követő ferde illesztés.

    

Pozicionáló elemek és rendszerek

A

pozicionáló elemek és rendszerek termékcsaládban a választott termék megtalálásának jó módja az alaptest felülete szerinti szűrés.

A következő alaptestek érhetők el a kínálatban:

 • barnított
 • edzett, köszörült és barnított
 • edzett és barnított
 • nikkelezett

Míg a központosító csapokat a készülékek palettákon történő központosítására használják, a védődugók lezárják a raszterfuratokat, hogy megvédjék azokat a forgácsoktól és a portól. Hűtőfolyadék nélküli forgácsolásnál az alumínium védődugók a legjobbak.

A kategória további termékcsaládjai a perselyek gyűjtőfogalom alatt csoportosíthatók. A perselyek vékony csövekre hasonlítanak, és gyakran használják a gépészetben. Segítenek javítani a hatékonyságot és minimalizálni a zajt.

A perselyek gyűjtőfogalom a következőket tartalmazza:

     

Központosító szorítók, szorítótüskék, alakos befogók

A központosító szorítók a munkadarabok szerelőlemezeken történő optimális rögzítésére és központosítására szolgálnak, ezért a mechanikus szorítóelemek közé tartoznak.

A centrális befogást a munkadarab nagy ismétlési pontossággal és deformálás nélkül történő központosítására használják. A norelem golyós vagy hatszögű központosító szorítókat kínál.

A „szorítótüskék“ termékcsalád is a szorítóelemekhez tartozik és a gyártástechnológiában használatos. A norelem szorítótüskék alkalmasak a munkadarabok gyors rögzítésére. A szorítótüske működtetése vagy manuálisan, szorítóanyával és szorítócsavarral, vagy pneumatikusan, szorítóhenger formájában történhet.

A norelem szorítópatronja ideális külső kontúrok befogására. A kínálat fogókat tartalmaz külső, de belső rögzítéshez is. Mindkét szorítópatron mechanizmusa lehetővé teszi a munkadarab biztonságos rögzítését.

     

Golyósretesz-csapok

 A golyósretesz-csap három fő részből áll: a nyomógombos fogantyúból, egy csapból és a golyókból.

A golyósretesz-csapot önzáró csapnak is nevezik, mivel a nyomógomb rugós mechanizmussal van ellátva. Ez a golyókat befelé húzva oldja ki a csapot. Ha a gombot elengedik, a csavar automatikusan reteszelődik a golyók kitolásával.

A norelem különböző fogantyú formájú golyósretesz-csapokat kínál, valamint acél, rozsdamentes acél és műanyag kivitelben.

A csap nagy terhelhetősége miatt számos területen használható, a rozsdamentes acél kivitel kopás- és korrózió elleni védelemmel egészíti ki a teherbírást.

Az alkatrészek és a munkadarabok gyors és egyszerű összekapcsolásának másik módja a dugaszolócsap használata. Különösen az axiális biztosítóval ellátott dugaszolócsap működik megbízhatóan és nagy pontossággal. A dugaszolócsap axiális biztosítója megakadályozza, hogy elmozduljon a helyéről. A precíziós képességnek köszönhetően az axiális biztosítóval dugaszolócsapot gyakran használják gépekben és egyéb alkalmazásokban.

     

Tartozékok rögzítőcsapokhoz, záróreteszekhez és golyósretesz-csapokhoz

Ez a termékcsalád a perselyek különböző változatain kívül (kúpos és hengeres) a következő tartozékokat tartalmazza:

 • Kulcskarikák 
  Alkalmas szemes tartókötelekhez, golyósretesz-csapokhoz, dugaszolócsapokhoz és rögzítőcsapokhoz
 • Távtartó gyűrűk 
  Alkalmas a rögzítőcsapok menethosszának az alkalmazáshoz szükséges becsavarási hosszhoz (falvastagsághoz) igazítására
 • Tartóelemek 
  A reteszelőcsapok szerelési segédeszközeiként, és az alkalmazási kör bővítésére szolgálnak
 • Biztosítópánt 
  Nagy szakadási nyúlás és jó visszapattanási rugalmasság jellemzi

       

Párhuzamos alátétek és rendszerek

A párhuzamos alátétek támogatják a különböző munkadarabok rögzítését és pozicionálását. A párhuzamos alátéteket mérésre, jelölésre, köszörülésre vagy marásra használják. A befogószerszámokkal együtt a párhuzamos alátétkészlet hozzájárul a munkadarabok pontos szögmegmunkálásához.

Míg a DIN 6346 szerinti párhuzamos idomokat egy mérőeszközzel kapcsolatban a szerszámok vagy gépek pontosságának javítására használják, addig pozicionáló derékszöget egy tárgy helyzetének meghatározására használják.

Meg tudja határozni az egyik alkatrész szöghelyzetét a másikhoz képest, ami nagyon hasznos lehet gépek összeszerelésénél vagy gépészeti rendszerek tervezésénél.

      

Horonycsapok pozicionáláshoz

A T-horonycsapok a készülékelemek gyors és pontos pozicionálására szolgálnak. Két kivitelben kaphatók, ami azt jelenti, hogy a horonyvezető csap két különböző horonyszélességhez használható.

A horonyvezető csapok mellett ebbe a kategóriába a következő termékek tartoznak:

 • lapos horonycsapok
 • rugalmas horonycsapok
 • különálló horonycsapok DIN 6323
 • horonycsapok hengeres rögzítéssel
 • menesztőcsapok

       

hengeres stiftek, reteszek, lehúzószerszámok

 A belső menetes hengeres stifteket főleg zsákfuratokban használják. A hengeres stiftek köszörült felülete megakadályozza a légkompressziót.

A reteszek ezzel ellentétben arra szolgálnak, hogy energiát továbbítsanak a tengelyekről az agyra, és gyakran használják az egyik oldalon ható nyomatékokhoz. A reteszek méreteit és alakját a DIN 6885 határozza meg. A reteszek oldalirányban adják át erőiket, ezért alakzáró kapcsolatokat alkotnak.

Ezenkívül a norelem szorítóstifteket is kínál ebben a kategóriában.

A szorítóstift kúpos formájának köszönhetően kalapáccsal vagy automatikus betöltéssel könnyedén beépíthető a furatba. A csapok túlmérete rezgésálló illeszkedést eredményez.

        

Rugós oldalnyomótagok

A rugós oldalnyomótagok sem hiányozhatnak a norelem szabványalkatrész-rendszeréből. Univerzális alkalmazhatóságuk miatt olyan területeken is megtalálhatóak, mint a fúrás, hegesztés vagy gravírozás. A hagyományos rugós nyomódarabbal ellentétben a rugós oldalnyomótag ereje oldalról hat a nyomótagra.

Ezért pozicionálásra és rögzítésre, valamint munkadarabok és alkatrészek tartására és rögzítésére használják.